När är det dags att byta ut däcken på bilen?

När är det dags att byta ut däcken på bilen?

När det gäller bilunderhåll är däcken en av de viktigaste delarna att hålla ett öga på. De är den enda delen av bilen som har direkt kontakt med vägen, vilket gör att de spelar en avgörande roll för säkerheten och prestandan. Att byta ut däcken på din bil i tid är därför en viktig uppgift och något som du bör ta på allvar.

Men när är det egentligen dags att byta ut däcken på bilen? Svaret på den frågan är inte helt enkelt, eftersom det beror på flera faktorer. Här är några av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du bestämmer dig för om det är dags att byta ut dina däck eller inte.

Däckslitage

Det första och mest självklara tecknet på att det är dags att byta ut dina däck är när de börjar slitas ut. Däcken ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm enligt lag, men det rekommenderas att du byter ut dem när mönsterdjupet når 3 mm eller mindre. Detta beror på att däck med mindre mönsterdjup har sämre grepp på våta vägar, vilket ökar risken för olyckor.

En annan indikation på slitage är om däcken har ojämn slitage. Detta kan bero på flera faktorer, som felaktigt lufttryck eller dålig hjulinställning. Om du märker att dina däck slits ojämnt, bör du ta bilen till en professionell verkstad för att få problemet åtgärdat.

Ålder

Även om dina däck inte visar några tecken på slitage är det viktigt att tänka på deras ålder. Även om däck har ett lågt antal körda mil kan de bli skadade av det friktionsmaterial som de är gjorda av. Därför rekommenderas det att du byter ut dina däck efter sex år, även om de inte visar några tecken på slitage.

Det är också viktigt att tänka på att däck som har varit i kontakt med solens UV-strålar under en längre tid kan förlora sin elasticitet och hållfasthet. Om du bor i ett soligt område eller om bilen står ute i solen under en längre tid, kan dina däck bli skadade snabbare än vad som är normalt.

Körförhållanden

Din körstil och de förhållanden som du kör i kan också påverka livslängden för dina däck. Om du kör mycket på motorvägar eller andra höghastighetsvägar kommer dina däck att slitas ut snabbare än om du bara kör korta sträckor i stadstrafik. Dessutom ökar risken för punktering och slitage på grund av högre temperaturer vid högre hastigheter.

Om du kör på vägar med mycket grus, glassplitter eller andra skarpa föremål kan dina däck också bli skadade. Det är viktigt att regelbundet inspektera dina däck för skador och punkteringar, så att du kan byta ut dem om det behövs.

Säsong

Beroende på var du bor kan det också vara nödvändigt att byta ut dina däck beroende på årstid. Om du bor i ett område med mycket snö och is, kan däck med vintermönster vara nödvändiga för att säkerställa att du har tillräckligt med grepp på vägen. På sommaren kan det vara bättre att använda däck med högre hastighetsindex och lägre rullmotstånd för att förbättra bränsleekonomin.

Att byta ut däcken på din bil är en viktig uppgift som inte bör ignoreras. Genom att hålla koll på däckens ålder, slitage, körstil och säsong kan du se till att dina däck alltid är i bästa skick för att hålla dig säker på vägen. Om du är osäker på när det är dags att byta ut dina däck, bör du ta bilen till en professionell verkstad för inspektion och råd.

Så väljer du rätt däcktryck för dina 17 tum däck

Så väljer du rätt däcktryck för dina 17 tum däck

Så här väljer du rätt däcktryck för dina 17 tum däck Att välja rätt däcktryck för dina 17 tums däck är ingen mindre vetenskap. Fel däcktryck kan inte bara påverka din bils prestanda, det kan också vara farligt. Här är en guide för att hjälpa dig välja rätt däcktryck. Varför är däcktrycket viktigt? …
Livslängden på däck

Livslängden på däck

Livslängden är en viktig aspekt i valet av däck. Ökad livslängd ger, indirekt, ett lägre pris och bör tas hänsyn till. Ju mindre däckdimension, desto mer gummi, desto längre livslängd - ungefär.
Helhetsbild

Helhetsbild

Storleken på bil och övrig profil på bilen spelar roll. Om du ska byta fälgar och däck så se om du inte kan hitta bild på liknande uppsättningar så du får en idé om hur din bil kommer se ut med de nya hjulen. Även om de passar enligt tillverkare så kanske de inte passar estetiskt?
Köpa begagnad bil

Köpa begagnad bil

Eftersom försäljningen av begagnade bilar har rusat under pandemin så har vi här på 17tum ett kort inlägg om vad man bör tänka på när det kommer till just begagnade hjuluppsättningar. Det kan vara skönt att få med vinteruppsättning när man köper begagnad bil på sommar och vice versa. Ett mönsterdj…
Nya trenden: Färgglada fälgar i 17 tum tar över marknaden

Nya trenden: Färgglada fälgar i 17 tum tar över marknaden

Det har blivit allt vanligare att se bilar med färgglada fälgar på vägarna. Det är en trend som har tagit över marknaden och det är inte svårt att förstå varför. Färgglada fälgar ger bilen ett unikt utseende och gör den verkligen sticka ut från mängden. De senaste åren har 17 tum blivit den mest po…
Sommargaraget

Sommargaraget

I dessa virustider får vi vara extra försiktiga när vi handlar och träffar människor. Däremot är det en perfekt tid för att inviga och inreda sommargaraget. De senaste veckorna har bjudit på fint och varmt väder och med virus i åtanke så finns det väl ingen bättre tid att meka med bilen i solen? Som…
Skötselråd

Skötselråd

Sköt om dina fälgar. Stålfälgar är mindre känsliga men med tanke på att majoriteten av fälgarna som idag säljs är aluminium så rekommenderar vi vatten och milt bilschampo. Använd inte starka medel - de kan skada fälgarna!